Blog

İkinci Öğretimden Birinci Öğretime Geçiş

Üniversitelerde  eğitim almak için harç ücreti ödenen programlar, ikinci öğretimin  verildiği bölümlerdir. Derslerin genel olarak birinci öğretim derslerinin bitimi itibariyle akşam saatlerinde başladığı ikinci öğretim programlarında üniversiteye yerleşme yüzdelik dilimleri daha yüksek olmaktadır. İkinci öğretimin harç bedelinden kurtulmak isteyen ve gündüz derslerine girmek isteyenler için ise bazı koşullar altında ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş şansı bulunuyor. Bununla beraber nadir durumlarda öğrenciler birinci öğretimden ikinci öğrenime de başvuru hakkına da sahiptir.

Üniversitelerde ikinci öğretimden birinci öğretime geçme ‘yatay geçiş’ olarak adlandırılır. Bu tür bir yatay geçişin ilk ve en önemli koşulun, geçiş işleminin aynı üniversitede gerçekleştirilmesi zorunluluğudur. Dolayısıyla üniversiteler arasında aynı programın ikinci öğretiminden birinci öğretimine geçme uygulanmamaktadır.  İkinci öğretimden birinci öğretime geçmek isteyen öğrencinin üniversitesinin yatay geçiş ilanlarını takip etmesi gerekmektedir. Üniversiteler dönem dönem yatay geçiş başvurusu açmaktadır ve öğrencinin şartları karşıladığı taktirde belirlenen tarihlerde başvuru yapması gerekmektedir. Öğrencilerin başvuru şartlarını karşılamaması durumunda başvuruları işleme alınmamaktadır.

İkinci öğretimden birinci öğretime yatay geçme şartları

Üniversitesinde birinci öğretime geçmek isteyenler için; İkinci öğretimden birinci öğretime yatay geçiş şartları:

  • Öğrencinin hazırlık sınıfında olmaması gerekmektedir. Hazırlık sınıfının haricinde 4. Sınıf dışında tüm sınıf kademelerinde geçiş işlemi için başvuruda bulunulabilir.
  • İkinci öğretim yerine birinci öğretimde eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin bilmesi gereken en önemli koşullardan biri de bu yatay geçiş işlemi kontenjana tabiidir. Dolayısıyla da yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin sınıfından ilk %10’ luk dilimde yer alması başvuru şartları arasında yer almaktadır.
  • Yatay geçiş başvurularında öğrencinin başarı durumu önemli bir kıstas olarak değerlendirmede etkili olmaktadır.  Üniversiteler başvuruları değerlendirirken başvuru yapan öğrencilerin değerlendirme puanını hesaplayarak başvuruları sonuçlandırır.
  • Öğrencilerin daha önce herhangi bir yatay geçiş yapmamış, alan, dal, program değiştirmemiş olmaları gerekmektedir.
  • Üniversiteler, yatay geçiş ilanlarında öğrenciden belirli bir akademik performans istemektedir. Öğrencinin başvuru tarihi itibariyle belli bir not ortalamasına sahip olası başvuru şartları arasında yer almaktadır.

Birinci öğretimden ikinci öğretime geçme şartları

İkinci öğretim harç ücretinin söz konusu olduğu bir öğrenim şeklidir. Dolayısıyla da ikinci öğretime geçmek isteyen öğrencinin harç ücreti ödemeyi göze alması ve kabul etmesi gerekmektedir. Birinciden ikinci öğretime geçiş çok nadir olarak başvuru yapılan bir yatay geçiş başvurusudur. Bazı durumlarda gerekli olabilmektedir ve öğrenciler bu yatay geçiş hakkından faydalanabilirler. Birinci öğretimden ikinci öğretime geçme şartları içinde başarı kıstası  aranmamaktadır. Çünkü birinci öğretimden ikinci öğretime geçmek için kontenjan sınıfı bulunmaz. Dolayısıyla da bu yatay geçiş başvurusu ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş kadar zorlayıcı değildir. Öğrenci ikinci öğretimde harç ücretini ödemeyi kabul ettiği sürece yatay geçiş başvurusu yapabilecektir.

İlginizi çekebilir: İlginç Genel Kültür Bilgileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir