Ankara’nın yöresel kıyafetleri, geçmişten günümüze Ankara yöresinde gelenek ve göreneklere uygun olarak ortaya çıkan giyim tarzını yansıtır. Yöresel kıyafetler erkek ve kadınlar için kullanım alanlarına göre farklılık gösteren giysilerden oluşur. Ankara’nın yöresel kıyafetleri kadınlar için düğün elbiseleri, genç kız kıyafetleri, gezme elbiseleri, gündelik giysiler, iç çamaşırlarıdır. En eski bilinen düğün kıyafeti üç etek adı verilen entarilerdir. Daha sonraki zamanlarda harbalı ve holtalı adı verilen iki etek elbiseler giyildiği görülür. 2. Abdülhamit devri sonrasında yöresel kıyafetler ipekli ve münakkaş kumaşlardan dikilen Avrupa esintileri içeren korsajlı ve balinalı bugün ki etek ceket tarzında kıyafetler giyilmeye başlandığı görülür.
Ankara yöresel kıyafetleri kadınlar için; bindallı, oyalı yazma(yemeni), gümüş kemer, içlik göynek, nakışlı çoraplar, mest pabuç olarak sıralanır. Genç kızların süslü giyinmeleri geleneklere uygun olmadığından daha çok basma, pazen veya yünlü kumaştan dikilen sade entariler giyerlerdir. Yöresel kıyafetler olarak kadınlar özel gezme elbiseleri giyerlerdi. İpek kadife, fasone denilen yünlü kumaş ya da çitari denilen ipekli kumaş ile dikilen elbiseler giyilirdi. Elbisenin üzerine ipek şaldan mongül veya plüş adı verilen ipek kadifeden ceketler giyilirdi. Başa oyalı yemeni örtülüp üstüne Bağdat çarı denilen çarşaf giyilerek gezme kıyafeti yöresel geleneklere uygun kullanılırdı. Ankara yöresel kıyafetlerinde günlük kıyafetlere mevsime ve yaşa göre farklılık gösterirdi. Çinti donu denilen bir çeşit şalvar üzerine üstü parmak dikişli düz hırka giyilirdi. Yaşlılar fes giyip üzerine oyasız yemeni örterlerdi.
Ankara’nın Yöresel Kıyafetleri Nelerdir ?
Ankara’nın yöresel kıyafetleri günümüzde folklorik kıyafet olarak kullanılan eski çağlarda insanların kullandıkları giyim tarzını oluşturur. Ankara’da Cumhuriyet devrine kadar giyilen erkek kıyafetleri halk tabakasının sınıfına göre farklılık gösterirdi. İlmiye sınıfı adı verilen üst tabaka kişiler üç etek entari giyerlerdi. Önü tamamen açık olan bu entari yanları yırtmaçlı ve haydari yakalı bir kıyafetti. Şetari, altıparmak ve Osmaniye adı verilen kumaşlardan kişiye özel olarak dikilirdi. Bu üç etek uzun ve bol bir şalvar üzerine giyilip bele ipek, tiftik veya gürün şalından bir kuşak bağlanırdı. Üç etek entariler terk edildikten sonra Ankara’da erkekler pantolana benzeyen ancak üst kısmı daha bol olan elfiye şalvarlar giymeye başlamıştır. Şalvar üzerine önden düğmeli gömleğe benzer bir işlik giyip kuşak sararlar ve üzerine yelek giyerlerdi.
2024 Ortadoğulular Erken Kayıt Dönemi Başladı!
Ankara’nın Yöresel Kıyafetleri Hakkında Kısa Bilgi
Ankara’nın yöresel kıyafetleri erkekler için; zıpka, kaleve, zevga, potur, dirdik, kuşak yelek, işlik, dizlik, cepken, camedan, kefiye, poşu, fes, yemeni, gümüş köstek, hamail, silahlık, pazvant, bozubant ve çoraptan oluşurdu. Ankara’da seğmen, efe ve zeybek kültürlerine uygun olarak erkeklere ait folklorik bir giyim tarzı vardır. Çarlık dizlik denilen bir şalvar ve dize kadar paçalık tabir edilen ipekli işli bir parça takılırdı. Şalvarın üzerine patiskadan parmak yakalı bir işlik ve onun üstüne kırmızı beyaz işli, önden iri sedef düğmeli Osmaniye işlik giyilirdi. Bele genişçe şal kuşak ve silahlık takılır, üzerine sırmalı cepken ya da yelek giyerlerdi. Ayaklara yünden beyaz çoraplar ve başa fes üzerine ipekli çevre ve pusu sarılırdı.
İlginizi çekebilir: Ankara’daki üniversiteler